Puolueen lipun tarina 1

lippu_puolue_webimage03

Mekaaniset työkalut kummastuttavat yhteiskuntatieteilijöitä.

Hämärä maaliskuun ilta armon vuonna 2010. Paikkana vaatimaton opiskelija-asunto Mattilanniemen ja Seminaarimäen kampusten välimaastossa. Kolme Puolue ry:n aktiivia ahertaa yhdistyksen pitkäaikaisen projektin parissa. Vuosien suunnittelun ja viikkojen valmistelun jälkeen tavoite alkaa realisoitua: oma lippu!

Tähän hetkeen oli johtanut pitkä tie. Ensimmäiset suunnitelmat Puolueen lipusta lienevät yhtä vanhoja kuin yhdistys itse eli kutakuinkin reilut 30 vuotta. Nyrkki & seppele -logon vakiintuessa käyttöön alkoi hiljakseen tarkentua myös suunnitelma lipusta. Puolueen nykyisen tunnuksen taustat lienevät oman kirjoituksensa arvoiset… Ottaen erityisesti huomioon, että yhdistyksen kokouksessa esitetyn ponnenkin mukaan toivottiin logon säilymistä sellaisenaan ainakin 30 tulevaakin vuotta.

lippu_puolue_webimage02

”Sentti on kirvesmiehen milli”, todettiin hetkisen kuluttua.

Vuoden 2009 hallitus alkoi pohtia lippuasiaa tosissaan, mutta kyseinen vuosi ei tainnut antaa taloudellisten resurssien eikä ajan suhteen tarpeeksi myöten, jotta projekti oltaisiin saatu puristettua valmiiksi. Niinpä vastuu siirtyi kätevästi vuoden 2010 hallitukselle, joka jatkoi edeltäjänsä aivoriihestä käytännön toimiin.

Vaihtoehtoja oli useita. Perinteinen, ns. liehuva lippu olisi edellyttänyt todennäköisesti jonkinlaista koruommelta eli se jäi tekemättä. Lisäksi lippu olisi näyttänyt typerältä tyynellä säällä, kun sen liepeet eivät olisi liehuneet. Katse suunnattiin ainejärjestö Fokukseen, jolla oli ns. japanilaistyyppinen lippu, joka oli kahdelta sivultaan kiinnitetty varteen. Fokusta ei tietenkään voitu imitoida, joten päädyttiin jonkinasteiseen kompromissiin hakemalla esikuvaa roomalaisten legioonien lippuvartioista.

Itse lipputekstiili hankittiin jyväskyläläisestä Tarra Paidasta [sic]. Paikka taisi valikoitua kaljahuuruissa lähinnä sen vuoksi, että se oli a) lähellä yliopistoa, b) näköyhteyden päässä ravintola Sohwista ja c) teki halvimman tarjouksen. Mainospuhe materiaalin valintaan meni kuta kuinkin näin:

>> ”Tämmönen olis helppohoitoinen. Siitä lähtee vaikka oksennus pelkästään pyyhkimällä märällä rätillä.”

 >> ”Tää me otetaan!”

lippu_puolue_webimage01

Ristiinnaulitsemista vaille valmista.

Koristeet bongattiin Ompelutarvike Keinosesta, kävelykadun päästä Kolmikulman likeltä. Myyjätär kohotti hieman kulmiaan, kun kuuli suunnitelmistamme, mutta oli hetkessä kuitenkin hankkijoiden kanssa samalla aaltopituudella. Prameat kullatut nyörit saatiin hommattua. Jäipä niistä hieman ylimääräistä erään silloisen yht.tiet. yo:n haalareidenkin koristeeksi.

Kehikoksi valikoitui kaksi harjanvartta Tourulan K-Raudasta. Ei siitä sen enempää.

Lipun askartelu käyttökuntoon vaati kolmen orastavan yhteiskuntatieteilijän illan työpanoksen, mutta huonomminkin olisi voinut käydä. Mitään ei edes syttynyt tuleen. Taustatueksi (kahvinkeitto) kaivattiin vielä yksi historioitsija-pedagogi, sen verran hermoja raastavasta tempauksesta oli kyse.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Lippu valmistui sopivasti Wappua 2010 varten, missä se toimi ensimmäisen kerran kokoavana voimana puoluelaisten keskuudessa. Yön pimeinä hetkinä kirkkaan keltainen ympyrä toimi suorastaan majakan valon tavoin päihtyneiden ylioppilaiden johdattajana. Virstanpylvään kaltainen hetki oli myös lipun ensimmäiset fuksiaiset, jonka aikana marssittiin lippu kärjessä Mattilanniemen nurmilta Seminaarimäen kummuille jatkamaan pahennuksen aiheuttamista. Sitemmin lipulla on mm. laskettu Harjulta mäkeä. O tempora, o mores!

Toivon mukaan lipusta tulee pidempiaikainen symboli, niin muodoltaan kuin fyysiseltä olemukseltaan. Tarkoituksena oli tehdä se kestämään – tehdä se niin hyvin, ettei muutamaan vuoteen tarvitsisi tehdä uutta. Toki parantamisen varaa jäi (jätettiin). Lippu taitaa ollakin saanut jo kirjoitettuja terveisiä taustapuolelleen ja graffitinomaisia merkintöjä varteensa. Lisävarusteeksi on ehditty askarrella metallinen lipputeline. Kehittämisideaksi on esitetty mm. kehikon petsaamista. Lippu saa ja sen tuleekin olla aikansa ja kantajiensa mukainen.

SAMSUNG

Lopputekstit

  • Askarteluryhmä: Anim Ullah, Ville Pekkala, Kimmo Parhiala, taustatukena Eeva Pekkala.
  • Suunnittelu: Joonatan Virtanen (logo), Ville Pekkala (lippu), Jarno Miettinen (heraldiikka).
  • Lippu tehtiin 26.3.2010 ja vihittiin käyttöön vappuaattona 30.4.2010.
  • Blasonointi: Tummansinisessä kentässä kultainen ympyrä, jonka sisällä nouseva nyrkki puristaa laakeriseppelettä, seppeleen keskellä P-kirjain, kaikki mustaa.

One comment on “Puolueen lipun tarina

  1. Vastaa Anim Ullah touko 3,2013 10:07

    Tässä ihan uhkaa silmäkulma kostua, kun muistelee vanhoja hienoja hetkiä yhtenä Puolue ry:n puuhamiehenä, hienoja ihmisiä! :)

Leave a Reply